x
Anasayfa Medya Haberler Baklavanın Katından Tarih Fışkırıyor!

Baklavanın Katından Tarih Fışkırıyor!

Baklavanın Katından Tarih Fışkırıyor!

Her coğrafyanın damak tadına uygun tatlılar vardır. Fransa'ya gittiğinizde enfes crème brûlée ile ağzınızı tatlandırırken, İtalya'da gelato, İspanya'da ise churro ile tatlı ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Ortadoğu coğrafyasında en çok tüketilen tatlı hiç şüphesiz baklava.

Şeker oranı oldukça yüksek olan baklava, en büyük gurur kaynağımızdan biridir. Milli tatlımız olan bu lezzet, Ortadoğu'daki birçok ülkede keyifle tüketiliyor. Dünya genelinde kişi başına en fazla şeker tüketen ilk yirmi ülkeden beşi ise bizim coğrafyamızda bulunuyor. Şekeri öyle seviyoruz ki, hemen her köşebaşında şerbetli tatlılar satan işyerleri ile karşılaşmak mümkün.

Peki tatlıyı neden bu kadar çok sevdiğimiz konusunda bir bilginiz var mı? Dünyanın en önde gelen gazetelerinden biri olan The Economist'te yayınlanan bir makale bize bunun ipuçlarını verdi. Lübnanlı yazar Anissa Helou'nun kaleminden çıkan yazıya göre şekerin tarihi Ortadoğu'da Batı'dan çok eski tarihlere kadar gidiyor. 

Helou'ya göre Ortadoğu coğrafyasında alkol yasağının sonrası alkolün yerini tatlı aldı. Daha sonra insanların damak tadına da uyması nedeniyle tamamen alt kültürün kodlarından biri haline geldi. Batıda insanlar birine ziyarete giderken alkol götürürken, Ortadoğu coğrafyasında ise ağızları tatlandırabilecek enfes tatlılar götürmek neredeyse zaruretlerden biri oldu.

Dünya genelinde belki de en fazla şerbetli tatlı bulunan coğrafya bizimkisi. Revaniden künefeye, fıstıklı sarmadan Şam tatlısına, vezirparmağından midye tatlısına kadar onlarca çeşit şerbetli tatlımız bulunuyor. Ama bunların arasında biri var ki, enfes tadı ile dünya genelinde Türkiye denildiğinde akla gelen ilk seçeneklerden biri oluyor. Bu da hiç şüphesiz baklava. Asurlulara kadar dayanan baklava, en güzel ve lezzetli halini Osmanlı döneminde almış. Öyle ki; 15. yüzyılda Topkapı Sarayı'nın mutfaklarından tepsiler dolusu baklavaların çıktığı tarihi vesikalarda mevcut.

Baklava o kadar önemli bir tatlıymış ki, padişahlar hırka-i şerif’i ziyaret edecekleri Ramazan’ın 15. gününde yeniçerilere baklava dağıttırırmış.

Aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen baklavanın yerini tutacak hiçbir tatlı gelmedi. Hala günümüzde bayram denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri baklava oluyor. Özel günlerimizde, en özel organizasyonlarımızda baklavasız bir sofra düşünmüyoruz. Misafir ağırladığımızda, ilk önce baklava ile ağızlarını tatlandırıyoruz. Öyle ki baklava, günümüzde olmazsa olmaz lezzetlerimizden biri haline geldi.

Ne diyelim, sofralarımız baklavasız, evlerimiz de huzursuz olmasın! Hep tatlı yiyip, tatlı konuşalım. Tatlı yarınlara hep birlikte mutlu bir şekilde ulaşalım!

Adana'da Baklavanın Adresi: Şirinoğlu!

Adana'da en lezzetli baklavanın adresi ise Şirinoğlu Baklava. Yaklaşık 40 yıllık bir geçmişle Turgut Özal, Kurttepe ve Sarıçam'daki şubelerinde lezzetlerini vatandaşlarla buluşturan Şirinoğlu Baklava, ustalarının ellerinde lezzetlenen enfes tereyağlı baklavası ile damaklarınızda unutamayacağınız tatlar bırakıyor. Sizler de ister şubelerimize gelerek, ister telefonla sipariş vererek enfes baklava lezzetlerimizi deneyimleyebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları