x
Anasayfa Medya Haberler Dondurma tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Dondurma tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Dondurma tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Özellikle yaz mevsiminde en çok tüketilen tatlılardan biridir dondurma. Ferahlatıcı etkisi ve ağızlarda bıraktığı hoş aroma ile vazgeçilmez olan dondurma tüketirken güzel ancak dikkati de elden bırakmamak gerekir. Peki dondurma tüketirken nelere dikkat edilmeli, ne kadar dondurma tüketilmeli? Adana’da dondurma üretimi yapan Şirinoğlu Baklava, sizler için bu soruları derledi.

Dondurmanın özellikle yazın ferahlatıcı bir etkisi vardır. Ancak tükettiğiniz dondurmanın hijyenik bir ortamda sağlıklı bir şekilde üretilmesi gerekir. Kendi dondurmanızı kendiniz yapıyorsanız pastörize süt kullanın. Çünkü pastörize sütün içerisinde zararlı bakteriler bulunmaz ve bozulma etkenleri de yok edilmiştir. Pastörize süt kullanmazsanız, sütünüz hızlı bir şekilde bozulur.

Dışarıdan hazır dondurma alıyorsanız eriyip yeniden donmuş dondurmaları almayın. Tükettiğiniz dondurmanın soğuk zincir ile taşındığından emin olun. Aksi halde rahatsızlık hatta zehirlenme riski bile olabilir.

Dondurmayı Aniden Yutmayın!

Dondurma yerken yavaş yavaş, küçük parçalar halinde ağızda bir süre ağızda bekletildikten sonra yenilmelidir. Aksi halde mide kramplarına neden olabilir, bağırsak, bademcik ve mideye zarar verebilir.

Dondurma Sağlıklı Mı, Sağlıksız Mı? 

Dondurma içerdiği kalori miktarı açısından diğer şerbetli ve hamurlu tatlılara göre daha masum ve sağlıklı bir lezzettir. Hatta içerinde bulunan süt nedeniyle kalsiyum ve protein kaynağıdır. Ancak hazır dondurma tüketecekseniz güvenilir ve bilinen markaları tercih etmenizde fayda var.

Doğal meyveli dondurmaları tercih etmek daha sağlıklıdır. Çünkü, doğal meyveli dondurmalarda C vitamini ve antioksidan bulunduğu için daha faydalıdır.

Ne Kadar Dondurma Tüketmeliyiz?

En sağlıklı gıdaların bile fazlası zarardır. Dolasıyla dondurma tüketirken de vücut dengenizi göz ardı etmemelisiniz. Tüketilen dondurmanın miktarı, kişinin enerji ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Normalde haftada 1-2 kez uygun miktarda dondurma tüketmekte herhangi bir sakınca bulunmaz. Hatta sağlıklı üretildiğinizden emin olduğunuz 2 top küçük dondurmayı bazı ara öğünlerde yoğurt ve ayranın yerine tüketebilirsiniz.

Evde Dondurma Yapabilirsiniz

Hazır dondurmalara güvenmiyorsanız sizler de evinizde sağlıklı bir şekilde dondurma yapabilirsiniz. Ev yapımı dondurmada yoğurt, donmuş meyveler veya labne de kullanabilirsiniz.

Ev Yapımı Dondurma Tarifi 

Malzemeler: 

  • 1 orta boy muz

  • 10-12 adet çilek

  • 1 fincan süt

  • 1 tatlı kaşığı kakao

  • 1 avuç dondurulmuş vişne

  • İsteğe göre tarçın

Ev Yapımı Dondurma Yapılışı: 

  • Muzun kabuğunu soyarak dilimleyin.

  • Dilimlediğiniz muzları buzdolabı poşetine koyarak buzlukta 1 saat bekletin.

  • Donmuş muzları poşetten çıkarttıktan sonra kakao ve süt ile birlikte blenderden geçirin.

  • Blenderden geçirdiğiniz karışımı bir kâseye alıp üzerine dondurulmuş vişneler ekledikten sonra afiyetle tüketin.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları