x
Anasayfa Medya Haberler Soğuk Baklava Nasıl Yapılır, Soğuk Baklava Tarifi

Soğuk Baklava Nasıl Yapılır, Soğuk Baklava Tarifi

Soğuk Baklava Nasıl Yapılır, Soğuk Baklava Tarifi

Son zamanlarda en çok tercih edilen tatlı çeşitlerinden biri soğuk baklava. Sadece sıcak yaz günlerinde değil her mevsim tercih edilebilecek bir tatlı olan soğuk baklavayı evlerde hazırlamak da çok kolay. Peki evde hazır yufka ile soğuk baklava nasıl yapılır merak ediyor musunuz? Şirinoğlu Baklavacılık olarak Adana’da soğuk baklava tarifi arayanlar için tarifimiz sizlerle.

Soğuk Baklava Malzemeleri Nelerdir?

  • 150 gr. Tereyağı
  • 1 paket baklavalık yufka (800 gr.)
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı sıvı yağ (1 çay bardağından biraz az)

Soğuk Baklava Şerbeti Malzemeleri

  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt

Soğuk Baklava Arası için:

  • 1 kâse iri çekilmiş fıstık (İsteğe göre fındık veya ceviz de olabilir)

Soğuk Baklava Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı süt tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao

Soğuk Baklava Tarifi

Soğuk baklavanın önce şerbeti hazırlanır. Bunun için şeker ve su tencereye alınıp kaynatılır. 5 dakika kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.

Küçük bir tencere veya sos tavası alınıp tereyağı içerisine konularak eritilir. Bu esnada yağın üzerinde oluşan köpükler bir kaşık yardımı ile alınır. Tereyağı eridikten sonra ocaktan alınır ve üzerine sıvı yağ eklenip iyice karıştırılır.

Tepsinin altına hazırladığımız yağ karışımından 1 kaşık kadar alınıp fırça ile her tarafına sürülür. Ardından 1 adet bütün yufkamız tepsiye yerleştirilir. Yufkalar tepsiye dizilir ve ardından kenar kısımları bıçak ile kesilir. Kenarlarda fazla kalan kısımlar yufkanın üzerine düzgün bir şekilde serilir. Sonra 1 kaşık daha yağ bu yufkaların üzerine gezdirilir. Böyle yaparak yufkaların yarısı üst üste tepsiye dizilir. Arasına hazırladığımız iri çekilmiş fıstık veya isteğe göre fındık veya ceviz yerleştirilir. Ardından kalan yufkalar da aralarına yağ dökülerek üst üste dizilir. Yufkaların yerleştirilmesi bittikten sonra kenarlarında fazla olan kısımlar bıçak ile kesilir. Ardından baklava istenilen şekilde kesilir.

Yufka dizme işlemi bittikten sonra baklava önceden 170°C ısıtılan fırına atılarak pişirilmeye bırakılır. Baklavanın altı ve üstü nar gibi kızardıktan sonra fırından çıkarılır. Baklava pişerken şerbete süt eklenip karıştırılır ve beklemeye bırakılır.

Baklava piştikten sonra yaklaşık 10 dakika kadar soğumaya bırakılır. Ardından hazırlanan sütlü şerbet baklavanın her tarafına gelecek şekilde üzerine gezdirilir. Baklavanın şerbeti çekmesi için yaklaşık 1 saat kadar tepside dinlenmesi gerekir.

Şerbet döküldükten sonra ise süslemeye geçilir. İsteğe göre kakao ve süt tozunu karıştırıp süzgeç yardımı ile baklavanın üzerine serpebilirsiniz.

Son olarak baklava buzdolabına konulup bir süre dinlenmeye bırakılır. Çıkardıktan sonra üzerine toz fıstık veya çikolata rendesi yaparak ikrama hazır hale getirebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları